Quan arriba la tardor, fa més fred i la humitat i les hores de llum es van reduïnt. En aquesta època de l’any, augmenten les infeccions respiratòries i per això, és important reforçar el nostre sistema inmune. Així, ajudarem a prevenir aquestes malalties i ens prepararem de cara a l’hivern.

Una de les maneres de reforçar les defenses és a través de la dieta per tal d’assegurar que incorporem certes vitamines i minerals. A més, si el teu ritme és frenètic i l’alimentació és insuficient, recorda que comptes amb suplements que et podràn ajudar. El zinc i les vitamines C i D seran els teus grans aliats.

 

ZINC PER COMBATRE INFECCIONS

El zinc és un oligoelement essencial per la nostra salut, malgrat que se’n necessiten petites quantitats. És clau perquè davant d’una infecció, el nostre sistema inmune pugui oferir una bona resposta, ja que el millora i l’equilibra. També contribueix a mantenir en forma les nostres barreres protectores com les mucoses i la pell.

A més d’aquesta funció de defensa davant de bactèries i virus, el zinc intervé en molts altres procesos del nostre cos. El necessitem per sintetitzar  proteïnes i té acció sobre el bon funcionament del gust i l’olfacte. També és un mineral que participa en la regeneració cel·lular i  ajuda a cicatritzar ferides, per això és indispensable en procesos post-operatoris o lesions, entre d’altres.

I quins aliments podem incorporar a la dieta rics en zinc? Doncs llegums com les llenties i els cigrons, fruits secs com les avellanes i nous i també les esbergínies, els espàrrecs, els musclos i el fetge.

 

PREN VITAMINA

Al contrari que la majoria d’animals, els humans no podem sintetitzar la vitamina C, per tant, hem d’incorporar-la a través de l’alimentació o suplements.

Aquesta vitamina té un paper important en el nostre sistema inmunitari. S’ha demostrat que potencia la formació de glòbuls blancs protectors d’infeccions, i també actua amb funciones antimicrobianas. Si això és cert, el seu paper preventiu davant dels refredats és una qüestió que a dia d’avui segueix en debat. A més a més, la vitamina C fa una funció antioxidant molt important, i també, intervé en la síntesi de colàgen a la teva pell.

La vitamina C actua en el moment que el teu organisme reconeix l’existència d’una amenaça responent a ella, en canvi el zinc participa en el reconeixement del tipus específic d’amenaça.

La trobem en fruites com el kiwi o les maduixes, també en cítrics com la taronja o l’aranja. També pots afegir a la teva dieta la vitamina C incorporant pebrot, patata, col o runyó.

Una altra vitamina a tenir molt en compte aquesta tardor és la vitamina D, que té un paper rellevant en la modulació de la resposta immune i és molt important en el control de les infeccions i la fixació del calci als ossos.

Pots promoure la seva ingesta amb aliments com el salmó, el bonítol, la tonyina, els ous, el pollastre, la vedella, l’alvocat i els xampinyons, entre d’altres

 

BONS HÀBITS PER MANTENIR EN FORMA LES TEVES DEFENSES

També pots ajudar a les teves defenses mantenint hàbits que contribueixin al teu benestar:

  • Fes exercici físic moderat adaptat a les teves necessitats: alliberaràs endorfines mentre afavoreixes  la circulació correcta de la sang i l’eliminació de toxines mitjançant la suor, alhora que evitaràs el sedentarisme.
  • Descansa les hores recomanades: evitaràs desequilibris i allunyaràs l’estrés. Es imprescindible descansar i dormir aproximadament 8 hores diàries, en cas contrari, poden aparèixer problemes com la falta de memòria, irritabilitat, fatiga i debilitat de les defenses de l’organisme. Si no es descansa suficient, el cos no recupera l’energia que ha gastat durant el dia.
  • Evita el consum d’alcohol i tabac: les substàncies químiques que s’inhalen al fumar afecten al sistema immune, a més de provocar major incidència de malalties respiratories propies de l’època de més fred, i de malalties com el càncer de pulmó.

 

Ara ja saps alguns consells per afrontar la tardor amb un sistema immune fort. Si tens algún dubte o vols complementar la teva dieta amb algún suplement alimentari, consulta sempre amb el teu farmacèutic de confiança.