Amb l’arribada de l’estiu, els dies es fan més llargs de manera que augmenta el temps que passem a l’aire lliure, i per tant, que estem exposats al sol.

Tot i que els rajos solars a petites dosis són beneficiosos per la salut, contribuint en la formació de vitamina D al nostre organisme, o millorant l’estat d’ànim, les radiacions també poden ser perjudicials si no es prenen les precaucions necessàries, podent provocar cremades, envelliment prematur, alteracions del sistema immunitari i fins i tot, càncer de pell.

Per aquest motiu, des de la farmàcia i comptant amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona posem en marxa la campanya ”Atenció Pell 365” que porta per lema ”Protegeix-te, perquè cada dia surt el sol”, amb la que volem incidir en la necessitat de protegir-se la pell els 365 dies de l’any.

Un protector solar és un producte cosmètic per aplicar a la pell humana que conté substàncies químiques o físiques (filtres) capaces d’absorbir o de reflectir les radiacions solars i evitar-ne els efectes perjudicials. És convenient aplicar-te el protector solar cada dia a les zones exposades abans de sortir de casa i repetir l’aplicació cada dues hores.

Tot seguit et deixem unes preguntes claus sobre fotoprotecció:

Què és el factor de protecció (FPS)?

Aquest factor ens indica el grau de protecció davant la radiació ultraviolada B. El tipus de protecció pot ser:

  • Baixa: FPS de 6 a 10.
  • Mitjana: FPS de 15 a 25
  • Alta: FPS de 30 a 50.
  • Molt alta: FPS 50+.

El símbol UVA amb un cercle indica que és eficaç contra les radiacions UVA.

Els protectors solars actuen contra totes les radiacions?

Cada protector solar ha d’especificar sobre quines radiacions actua:

  • Ultraviolada B (UVB): responsable d’eritemes, vermellor i del veritable bronzejat.
  • Ultraviolada A (UVA): responsable de la pigmentació immediata, d’al·lèrgies solars i del fotoenvelliment. Ha d’anar arrodonit per un cercle.
  • Infraroja A (IRA): responsable de l’efecte tèrmic immediat experimentat en prendre el sol.
  • Llum visible d’alta energia (HELV): és causa d’estrès oxidatiu en la pell.

El protector solar actua després de mullar-me?

Cada protector indica la resistència que té a l’aigua:

  • Wet skin: es pot aplicar amb la pell mullada.
  • Water resistant: és resistent a banys curts, llàgrimes, suor i humitat.
  • Waterproof: la protecció es manté després de banys de llarga durada.

Són productes segurs?

Tots els protectors solars i els cosmètics que tenim a la farmàcia compleixen la normativa vigent que en garanteix la qualitat i la seguretat.

Fins a quan puc guardar un protector solar?

Els protectors solars tenen data de caducitat a partir de la qual no és possible assegurar l’eficàcia de la protecció. Aquesta data te l’indicarà l’etiqueta amb el símbol d’un envàs obert i un número al seu interior. Per exemple, en el cas de que la inscripció sigui 12M, voldrà dir que no hauries d’utilitzar-lo passats 12 mesos ja que no serà possible assegurar la seva eficàcia.

Com escollir bé el protector solar?

Cada fotoprotector té una textura diferent adequada a cada tipus de pell, activitat i exposició al sol. Deixa’t assessorar de manera professional i individualitzada pel teu farmacèutic de confiança.

A l’hora de protegir-te del sol, tingues també en compte els següents consells: evita exposicions prolongades i cremades, no t’exposis durant les hores de major insolació (entre les 12h i les 16h), utilitza roba i ulleres de sol que protegeixin de les radiacions solars, beu molta aigua i tingues clar que les cremes autobronzejants i els protectors orals no substitueixen els protectors solars aplicats a la pell.

Esperem que aquesta informació et sigui d’utilitat i en cas de dubte, pots demanar-nos consell, estarem encantats d’ajudar-te!!